FaceBook Instagram LinkedIn Home



Territory

THE RIGHT OF WAY IS THE RIGHT TO THE CITY
Toronto, Canada

DREDGESCAPING TOLEDO

Toledo, USA

EN POINTE!

Kagran, Austria
w/ Lorena Del Rio Architect

CONSTELLATORY COVE

Porto Brandao, Portgual
w/ Lorena Del Rio Architect

RECON-FIGURE
Far Rockaway, USA

UNLOCKING AMERICA'S CORE
White Space, USA

IN GRID WE TRUST
Manhattan, USA

LIQUID COMMONS
Hudson Strait, Canada

ICEROADS/ TRUCKSTOPS
Contwoyto, Canada

OUTLINE OF THE CORE
Rotterdam, NL

PLINTHESIS
Toronto, Canada

THE NEW MONUMENTALITY
Passiac, New Jersey, USA

Architecture

VARNA PUBLIC LIBRARY AND ARCHIVE
Varna, Bulgaria

STEAM STRATUM
Liepaja Latvia

FIRE DEPARTMENT HEADQUARTERS
San Francisco, CA

CONSERVATORY HOUSE
London, UK

DRIFT HOUSE
Arctic, Canada

TORONTORIUM
Toronto, Canada

THE INFRASTRUCTURAL SPACE OF APPEARANCE
Toronto, Canada

BRUCE MAU DESIGN OFFICE
Toronto, Canada

Installations

SCAFFOLDIA
Oakland, USA

FORMWORKS
San Francisco, USA

RE-RIGGING AIR
Copenhagen, Denmark

GARDEN OF DISPLACED ROOTS
Grand Metis, Canada

ENVELOOPS
Toronto, Canada

INTERLACE
Los Angeles, USA
w/ MG&CO

SFFDHQ: Fire Department Headquarters
San Francisco, California, USA, 2013

A fire station typically is organized into two distinct zones — one that reaches outwards to the city and acts as a monumental symbol of protection, and one that contains the hidden inner workings of the station. In a large headquarters, with a diverse set of programs each with their own unique spatial requirements, such a strategy of containment is untenable. Instead this proposal divides select components of the fire station and arrays them onto the pier to activate two zones — an exterior surface and an enclosed voided room. Seeking definition in an expansive site, the pier’s rectangular depression, which was originally a slip, offers a formal and organizational axis around which all built form oscillates. These zones are separated by a manifold façade that inflects its form to establish an understanding of the site as always in the bound to the center, reaching both outwardly and inwardly, and challenging a clear understanding of a “front” façade. Instead, our proposed façade inflects to reveal the inner workings of the fire station as well as its monumental civic image. While bounded by the private program, one gain glimpses into the public and vice versa. By revealing the inner workings of the station, and recomposing the monumental image of the fire station through a grouping of form, it creates a multifaceted headquarters that invites the city’s residents into the life of the station.

Project Team:
Neeraj Bhatia, Alicia Hergenroeder, Jonathan Negron, De Peter Yi, Wei Zhao